Hlavní funkce EPS

EPS zajišťuje především včasné rozpoznání požáru pomocí jednotlivých prvků, jako jsou hlásiče kouře, linearní hlásiče, tlačítkového hlásiče apod. Po detekování požáru vyvolá ústředna poplach a dále záleží zda je u ústředny stálá obsluha, která toto detekuje a sama volá hasiče, případně pokud je ústředna napojena na zařízení dálkového přenosu ZDP napojeného na pult hasičského záchraného sboru, je poplach hlášen přímo.

 

 

 Jednotlivé prvky EPS (výrobce LITES Liberec s.r.o.)

 

Ústředna - analogová adresovatelná ústředna MHU 110 (MHU 111) je zařízení elektrické požární signalizace určené k vyhodnocování požární situace ve střeženém objektu. K řízení vnitřních i vnějších funkcí využívá ústředna mikroprocesory Motorola, jeden je hlavní systémový, druhý je určen pro řízení linky s hlásiči. Obsluha ústředny se provádí pomocí tlačítek ve čtyřech stupních přístupu (dle EN 54-2), znemožňující zásah nepovolaných osob do systému. Optické signalizační prvky jsou tvořeny diodami LED a alfanumerickým displejem 4 × 40 znaků. Akustická signalizace je interní. Ústředna obsahuje čtyři, respektive osm obvodů hlásicích linek pro celkový počet 256 (512) adres. Obvody hlásicích linek se zapojují jako 2 (4) kruhové linky, každou lze rozdělit na dvě linky jednoduché.

 

 

Obslužné pole požární ochrany OPPO

Obslužné pole požární ochrany (OPPO) MHY 912 je unifikovaná jednotka, která umožňuje základní obsluhu ústředny elektrické požární signalizace a indikuje její nejdůležitější stavy. OPPO umožňuje jednotnou obsluhu ústředen EPS zásahovým složkám hasičského záchranného sboru při poplachu a při zkouškách. Obsluha má k dispozici optickou indikaci sedmi provozních stavů ústředny a může ústřednu EPS ovládat prostřednictvím pěti spínacích funkcí.

 

 

Hlásič kouře lineární
Hlásič kouře lineární MHG 661 je určen pro automatickou signalizaci požáru jako detektor kouře v adresovatelném i neadresovatelném systému elektrické požární signalizace lites. Slouží k indikaci vznikajícího požáru na principu zeslabení paprsku infračerveného záření částicemi kouře, umísťuje se v místech předpokládaného výskytu a soustřeďování kouře. Lineární hlásič MHG 661.039 a MHG 661.040 tvoří vysílač a přijímač, které se montují proti sobě na stabilní stěny chráněného prostoru.

 

 

 

Hlásič kouře optický
Reaguje na zplodiny hoření - viditelné i neviditelné částice kouře (aerosoly) na principu detekce rozptýleného infračerveného záření. Hlásič MHG 261 je určen pro spolupráci s analogovými ústřednami MHU 110, MHU 111, případně s adresovatelnou ústřednou MHU 109. Hlásič obsahuje program, který na základě měření okolní koncentrace kouře vyhodnocuje požárovou situaci.

 

 

 

Hlásič tlačítkový
Způsob použití je dán instrukčním obrázkem na krycím skle tlačítkového hlásiče. Po rozbití skla a zmáčknutí tlačítka signál z tlačítka zaktivuje v ústředně signalizaci požáru. Hlásič tlačítkový MHA 141 se používá ve vnitřních prostorech, kde se předpokládá trvalý pohyb osob nebo tam, kde je použití samočinných hlásičů neúčelné (schodiště, haly apod.). Hlásič se připojuje do hlásicí linky adresovatelné ústředny MHU 109 nebo analogové ústředny MHU 110 (MHU 111) pomocí dvoudrátového vedení. Pro použití v EPS podléhá tlačítkový hlásič posuzování shody podle zákona č. 22/1997 Sb., ve znění zákona č. 71/2000 Sb. a příslušných nařízení vlády. Hlásič splňuje požadavky normy ČSN EN 54-11.

 

loading...
Technik dohledu FVE+420 725 376 190
Email info@kvemont.cz
Provozovna Letiště 1578, Otrokovice